Somien les imatges amb arxius?

Jornades d'educació i cultura visual

17, 18 i 19 DE DESEMBRE DE 2021
Fabra i Coats. Fàbrica de Creació i Filmoteca de Catalunya

Parlar del llegat cinematogràfic implica abordar les relacions entre la tradició audiovisual i el context actual d’omnipresència de pantalles. Quines reflexions i decisions educatives se’n deriven? 

Drac Màgic, amb motiu de la celebració del seu 50è aniversari, vol contribuir a dinamitzar aquest debat i a plantejar els reptes i les trajectòries de futur que té per davant la comunitat educativa. Tres dies i diferents activitats per reflexionar sobre la incidència que tenen o haurien de tenir els arxius audiovisuals, les polítiques de rescat, la preservació i difusió, les pràctiques interpretatives i creatives, entre d’altres, en la renovació necessària dels paradigmes del sistema educatiu

La inscripció a les jornades és totalment gratuïta i estarà oberta fins al 14 de desembre de 2021 o fins a completar aforament. La inscripció també permet l’accès a les jornades a través d’streaming.

PROGRAMACIÓ

Divendres 17 de desembre

Sessió de treball | Tancada al públic
Amb la participació d’entitats i organitzacions que centren la seva activitat en la relació entre el cinema i l’educació.
Obertura | Taula inaugural
Participants: Esteve Riambau (Filmoteca de Catalunya), Josetxo Cerdán (Filmoteca española), Elisa Giovannelli (Cineteca de Bolonia).
Performance | Remix audiviosual en viu

Dostopos: Ana Pfaff i Ariadna Ribas
Collage audiovisual desenvolupat en directe a través de la Mashup Table, amb visuals fets a partir de so i imatges d’arxiu.

Dissabte 18 de desembre

Taula 1 | Entre els arxius i les aules: El llegat visual en l’educació
Participants: Maria Adell (ESCAC), Aida Sánchez de Serdio (UOC), Júlia Betrian (Filmoteca Catalunya Serveis Educatius), Fanny Figueras (docent d’ESO i batxillerat artístic) i Maria Ojuel (professora d’educació secundària i historiadora de l’art) (
Taula 2 | La contemporaneïtat dels arxius: Present i futur de les memòries visuals
Participants: Pablo La Parra, investigador), María Ruido (artista), Gloria Vilches, (coordinadora d’Xcèntric) i Mercè Coll (catedràtica de filosofia de Secundària)
Taula 3 | La ubiqüitat de les pantalles: De l’omnipresència a l’oblit
Participants: Elena Lasala (responsable d’arxiu d’Hamaca), Cecilia Bayo (XNET), Pol Capdevila (UPF), Andrés Hispano (comissari d’exposicions)
Taula 4 | Remenar els arxius: Lectures creatives
Participants: Isabel Segura (historiadora), Laia Colell (A Bao A Qu), Carolina Astudillo (cineasta), Simona Malatesta (OVNI)

Diumenge 19 de desembre

Projecció | Lettre d’un cinéaste à sa fille d’Eric Pawels

A partir de la pel·lícula, proposem un diàleg amb la cineasta i docent Laura Ginés, qui presentarà a més dos curtmetratges desenvolupats en contextos educatius.

Aquest projecte compta amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals, la Generalitat de Catalunyala Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona.