18 DE DESEMBRE | 10:15 h
Fabra i Coats. Fàbrica de Creació
Quina relació establir des de les aules amb les genealogies fílmiques i com relacionar els arxius visuals amb la pràctica educativa?
Participants: Maria Adell Carmona, Aida Sánchez de Sardio Martín, Fanny Figueras, Maria Ojuel i Júlia Betrian Fatjó.
Modera: Anna Petrus, cineasta, escriptora, docent del cinema (UPF, UOC, UIC) i directora artística del Festival Memorimage.
Maria Adell Carmona
Crítica de cinema i docent. Doctorada per la Universitat Pompeu Fabra, imparteix classes d’història del cinema a la Universitat de Barcelona i és professora i directora del departament d’Estudis fílmics d’ESCAC, així com del Màster en Estudis de Cinema i Cultures Visuals d’aquesta institució. Escriu habitualment al Diari Ara i col·labora esporàdicament a altres mitjans.
Aida Sánchez de Serdio Martín
Professora agregada de la Universitat Oberta de Catalunya, on imparteix docència en el grau d’Arts i el Màster de gestió cultural. Anteriorment ha estat assessora d’Educació i públics al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid, i docent de la Facultat d’Arquitectura de la Universitat d’Umeå (Suècia), així com de la Unitat de Pedagogies Culturals de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.
Júlia Betrian Fatjó
Pedagoga i màster en arts visuals a partir del qual indaga la relació entre els processos de creació i l’educació. Passa anys treballant i col·laborant en associacions juvenils, festivals i iniciatives culturals i socials diverses a Barcelona i també a nivell internacional. Actualment coordina, juntament amb l’Ana Camps, els Serveis Educatius de la Filmoteca de Catalunya i es manté vinculada a moviments i persones que cada dia li obren finestres des de les quals seguir reafirmant el seu compromís amb les pedagogies culturals i la transformació social.
Maria Ojuel Solsona
Professora de geografia i història a l’educació secundària i formadora de professorat. Actualment forma part dels equips de coordinació de la Xarxa de Competències Bàsiques i del Programa Coeduca’t del Departament d’Educació. Doctora en història de l’art per la Universitat de Barcelona, investigadora i fotògrafa aficionada. Recentment ha comissariat l’exposició sobre memòria històrica L’àlbum de la Ruth, al Memorial Democràtic.
Fanny Figueras Cubells
Docent de les assignatures de Visual i Plàstica a secundària i batxillerat artístic. Formadora Magnet. Ferma defensora de la creació artística i el seu potencial dins l’àmbit educatiu. En les seves pròpies paraules: “L’art m’aporta criteri, em remou, m’emociona, em fa pensar, em fa crítica i m’aporta el sentit metafòric del saber. Per mi, innovar vol dir qüestionar dia a dia el què i el com aprenen els meus alumnes, estar oberta a noves maneres, a aprendre i emprendre amb i des de l’art.”