Propostes 2022

Propostes adreçades a institucions i centres educatius per organitzar activitats cinematogràfiques amb perspectiva feminista per a diferents públics en dates assenyalades.

8 de març:

Dia Internacional de les Dones

Proposta de pel·lícules, tallers i activitats per a programar al voltant del 8 de març: Dia Internacional de les Dones. Algunes activitats es poden realitzar de forma virtual o presencial i d’altres només de forma presencial.

Cinefòrums

LA MAMI
Laura Herrero, Garvin, Mèxic i Espanya, 2019, 82’. VOE

Doña Olga treballa al món del cabaret des de fa més de 45 anys i ara és La Mami, l’encarregada del lavabo de dones del mític Cabaret Barba Azul. Cada nit té cura de les noies que hi treballen i que ballen amb els clients. Per a elles, el lavabo es una bombolla de confiança dins del Barba Azul. Avui arriba una noia nova que té un fill malalt i necessita feina.

hoquei mobil2

QUI SOM A LES PANTALLES?
Guionitzem personatges de ficció

L’anàlisi dels personatges de sèries i pel·lícules ens permet descobrir els models de representació en les narratives audiovisuals. Imaginar-nos nous personatges ens permet qüestionar estereotips de gènere i culturals. A través de dinàmiques i pràctiques grupals, reflexionem per a crear personatges diversos.

Taller dinamitzat per Marta Vivet, co-guionista de la sèrie Les de l’hoquei.

3. La caça del drago

HEROÏNES DE PEL·LICULES
Més enllà dels arquetips de gènere

Conèixer heroïnes protagonistes de pel·lícules, les seves aventures, viatges i trifulgues, és una oportunitat per repensar els estereotips de gènere dins les històries. Descobrim els mecanismes de construcció de personatges fílmics i construïm la nostra heroïna lliure d’estereotips.

CASA MEVA ÉS UN UNIVERS
La diversitat familiar al cinema

Explorem la diversitat de models familiars a través de breus curtmetratges d’animació i dinàmiques creatives. Una experiència lúdica per compredre la importancia dels vincles familiars basats en la confiança i la igualtat.

25 de novembre:Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les donesPropostes de programació destinades a entitats, institucions i centres educatius (primària, ESO, batxillerat i cicles formatius).

ACTIVITATS PER A GRUPS DE DONES​

TALLER: ARMADES I PERILLOSES
Heroïnes femenines en les ficcions audiovisuals

Wonder Woman és la versió feminista dels herois de Marvel? Pot ser transformador un personatge femení zombi? Una passejada per l’evolució dels models femenins d’algunes narratives cinematogràfiques i el seu paper pels mons de la ciència-ficció.

Cinefòrum per a persones adultes

NUDO MIXTECO
Ángeles Cruz, Mèxic, 2021, 91’.

En un poble de la Mixteca d’Oaxaca, tres històries s’entrellacen durant la celebració del sant patró. María, Esteban i Toña tornen des de llocs diferents al seu poble natal, San Mateo, el mateix poble on també va néixer i créixer la directora. Els dolors, els records i les resistències de la directora i dels seus personatges s’entreteixeixen en la representació d’una comunitat que es regeix per les seves pròpies normes i costums. Nudo mixteco s’apropa a aquest món emocional a través de les sexualitats femenines, les subjectivitats davant allò que és col·lectiu, les masculinitats, la idea de comunitat o els efectes de la migració en aquesta comunitat indígena del sud de Mèxic.

ACTIVITATS PER A JOVES (DE 12 A 18 ANYS)

VIOLÈNCIES QUE NO ES VEUEN
Noies a l’espai públic

Tornar a casa de nit, viatjar sola, ballar tranquil·la a les festes majors… Com superar la por i la indefensió? De dones i noies que parlen entre elles d’agressions viscudes a d’altres que es defensen a l’autobús, els debats feministes al voltant dels usos de l’espai públic es traslladen a les pantalles. En aquest taller visionarem algunes narratives de resistència, desmuntant mites i tòpics per a crear propostes creatives en contra de les violències masclistes al carrer.

MASCULINITATS EN REVISIÓ
Programa de curtmetratges a favor d’una masculinitat lliure d’arquetips

Una programació cinematogràfica orientada a la revisió crítica dels arquetips de la masculinitat i a l’articulació de masculinitats post-patriarcals. L’activitat proposa el visionat de tres peces audiovisuals i la dinamització d’un debat participatiu amb l’objectiu de contribuir a la superació d’atributs com la competitivitat, la violència o l’homofòbia i valorar altres vivències més plàcides de la masculinitat.

aCTIVITATS PER A INFANTS (DE 5 A 10 ANYS)

ELS DIBUIXOS ES BARALLEN
La gestió dels conflictes a les pantalles

Per explicar una història calen bons i dolents? Com es representen els conflictes entre protagonistes i antagonistes? Sovint els personatges dels dibuixos animats tenen una relació agressiva amb l’entorn. Valorem quines són les estratègies de l’acció narrativa i inventem maneres no violentes de resoldre els conflictes i les històries.

CASA MEVA ÉS UN UNIVERS
La diversitat familiar al cinema

Explorem la diversitat de models familiars a través de breus curtmetratges d’animació i dinàmiques creatives. Una experiència lúdica per comprendre la importància dels vincles familiars basats en la confiança i la igualtat.