Propostes 2022

Propostes adreçades a institucions i centres educatius per organitzar activitats cinematogràfiques amb perspectiva feminista per a diferents públics en dates assenyalades.

8 de març:

Dia Internacional de les Dones

Proposta de pel·lícules, tallers i activitats per a programar al voltant del 8 de març: Dia Internacional de les Dones. Algunes activitats es poden realitzar de forma virtual o presencial i d’altres només de forma presencial.

Cinefòrums

LA MAMI
Laura Herrero, Garvin, Mèxic i Espanya, 2019, 82’. VOE

Doña Olga treballa al món del cabaret des de fa més de 45 anys i ara és La Mami, l’encarregada del lavabo de dones del mític Cabaret Barba Azul. Cada nit té cura de les noies que hi treballen i que ballen amb els clients. Per a elles, el lavabo es una bombolla de confiança dins del Barba Azul. Avui arriba una noia nova que té un fill malalt i necessita feina.

hoquei mobil2

QUI SOM A LES PANTALLES?
Guionitzem personatges de ficció

L’anàlisi dels personatges de sèries i pel·lícules ens permet descobrir els models de representació en les narratives audiovisuals. Imaginar-nos nous personatges ens permet qüestionar estereotips de gènere i culturals. A través de dinàmiques i pràctiques grupals, reflexionem per a crear personatges diversos.

Taller dinamitzat per Marta Vivet, co-guionista de la sèrie Les de l’hoquei.

3. La caça del drago

HEROÏNES DE PEL·LICULES
Més enllà dels arquetips de gènere

Conèixer heroïnes protagonistes de pel·lícules, les seves aventures, viatges i trifulgues, és una oportunitat per repensar els estereotips de gènere dins les històries. Descobrim els mecanismes de construcció de personatges fílmics i construïm la nostra heroïna lliure d’estereotips.

CASA MEVA ÉS UN UNIVERS
La diversitat familiar al cinema

Explorem la diversitat de models familiars a través de breus curtmetratges d’animació i dinàmiques creatives. Una experiència lúdica per compredre la importancia dels vincles familiars basats en la confiança i la igualtat.

25 de novembre:Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les donesPropostes de programació destinades a entitats, institucions i centres educatius (primària, ESO, batxillerat i cicles formatius).

ACTIVITATS PER A GRUPS DE DONES​

IMAGINARIS DE L’AMOR ROMÀNTIC
Les relacions afectives a les pantalles

El cinema és un potent creador d’imaginaris i pocs temes hi ha tan omnipresents en els films com l’amor. Quina imatge n’ha transmès i com ha influït en la concepció de l’amor romàntic? A partir d’un recorregut a través de diverses pel·lícules de diferents períodes (des dels orígens del cinema fins a les propostes més actuals), ens interrogarem sobre les imatges que el cinema ha proposat, així com de quina manera planteja els nous paradigmes vigents. 

Cinefòrum per a persones adultes

VISIÓN NOCTURNA
Carolina Moscoso Briceño, Xile, 2019, 78’.

Aquest film documental experimental fuig els dispositius convencionals per abordar una experiència personal de violència i es converteix, en sí mateix, en un film sobre la possibilitat de trobar la llum entre la foscor. En paraules de la directora: “filmar allò quotidià sempre ha estat una manera de relacionar-me amb el món. Una nit em van violar i tot va canviar, però vaig seguir enregistrant. Quan reviso aquelles imatges sorgeix un diàleg entre la llum i la foscor, alhora que roman l’estranyesa davant del món”.

ACTIVITATS PER A JOVES (DE 12 A 18 ANYS)

Si en toquen a una, ens toquen a totes

SI EN TOQUEN A UNA, ENS TOQUEN A TOTES
Programa de curtmetratges sobre violències masclistes i resistències en femení

Una programació cinematogràfica orientada a la sensibilització sobre les violències masclistes. La sessió proposa el visionat de tres peces audiovisuals i la dinamització d’un debat participatiu sobre les discriminacions i les violències que pateixen les noies i les dones, però també sobre les seves estratègies quotidianes de supervivència i resistència.

REPENSAR L’ESPAI PÚBLIC
Violències masclistes i resistències a les pantalles

De dones i noies que parlen entre elles d’agressions viscudes al carrer a d’altres que es defensen a l’autobús, els debats feministes al voltant dels usos de l’espai públic es traslladen a les pantalles a través del cinema, les sèries i les campanyes. En aquest taller visionarem algunes narratives de resistència, desmuntant mites i tòpics per a crear propostes de campanyes en contra les violències masclistes al carrer.

aCTIVITATS PER A INFANTS (DE 5 A 10 ANYS)

HEROÏNES DE PEL·LÍCULA
Més enllà dels arquetips de gènere

Conèixer heroïnes protagonistes de pel·lícules, les seves aventures, viatges i trifulgues, és una oportunitat per repensar els estereotips de gènere dins les històries. Descobrim els mecanismes de construcció de personatges fílmics i construïm la nostra heroïna lliure d’estereotips.

VULL SER COM
Autoretrats lliures d’estereotips

De cavallers amb espases de purpurina que tenen el poder de volar fins a princeses amb plomes als peus que poden córrer més de pressa que qualsevol ocell, deixem volar la imaginació per a construir autoretrats. En aquest taller, ens podem convertir en el personatge que vulguem si anem més enllà dels estereotips de gènere que sovint ens mostren els anuncis i les pel·lícules.