Propostes 2022/23

Propostes adreçades a institucions i centres educatius per organitzar activitats cinematogràfiques amb perspectiva feminista per a diferents públics en dates assenyalades.

8 de març:
Dia Internacional de les Dones

Proposta de pel·lícules, tallers i activitats per a programar al voltant del 8 de març: Dia Internacional de les Dones. Algunes activitats es poden realitzar de forma virtual o presencial i d’altres només de forma presencial.

Cinefòrums

CAPERUCITA ROJA
Tatiana Mazú González, Argentina, 2019, 92’.

“Quan la meva àvia tenia vuit anys, en una època en què els avions militars brunzien al cel espanyol, va creuar un bosc muntanyós. Aquell dia va escapar de la servitud del seu padrí. En algun moment, va decidir estudiar costura. Temps després, va creuar el mar sola, cap a Buenos Aires. Una tarda li vaig demanar que m’ensenyés a cosir. Mentre fabriquem un abric vermell amb caputxa, nosaltres, dues dones separades per més de seixanta anys, discutim entre les quatre parets de l’habitació les històries i contradiccions del nostre gènere i la nostra classe. A fora, una nova generació feminista pren els carrers.”
Tatiana Mazú

TALLER

MEMS O BARBÀRIE

El potencial feminista del mem

Un mem d’Internet és una unitat d’informació que es replica a través de la xarxa. Aquesta forma de comunicació s’ha fet molt popular els darrers dies, sobretot per dir una cosa concreta amb molt poques paraules, amb to d’humor. Més enllà de fer riure també s’ha utilitzat per a denunciar injustícies o desigualtats. En aquesta activitat experimentarem amb imatges i textos per a construir mems amb perspectiva feminista.

UNA HERSTORY DEL CINEMA
Dels orígens al present

Quants noms de directores de cinema coneixem? Des de quan les pel·lícules incorporen la perspectiva feminista? En aquest taller proposem un recorregut possible rescatant les aportacions de les cineastes que la història hegemònica del cinema ha deixat al marge.

UNA SÈRIE DE PERSONATGES
Superació d’esterotips en la creació audiovisual

Com són els personatges de les sèries de ficció que veiem? Són representació de la nostra diversitat? L’anàlisi dels personatges de sèries i pel·lícules ens permet descobrir els models de representació en les narratives audiovisuals. I alhora descobrir-nos. Imaginar-nos nous personatges ens permet qüestionar estereotips de gènere i culturals. A través de dinàmiques i pràctiques grupals, reflexionem per a crear personatges diversos.

Taller dinamitzat per Marta Vivet, coguionista de la sèrie Les de l’hoquei.

DE TOTS ELS COLORS DE TOTES LES FORMES
Com representem les emocions?

Les pel·lícules estan fetes de colors i de formes: quines emocions i sentiments ens desperten? Tenen connotacions associades a la feminitat i a la masculinitat? El joc simbòlic ens ajudarà a deixar volar la imaginació i construir personatges i expressar emocions més enllà del blau i el rosa.

FESTA DE PLOMES I DE PURPURINA
Nous imaginaris afectivosexuals

Partint de referències audiovisuals que ens mostren com imaginar una sexualitat lliure i plena, explorem el joc simbòlic per conèixer les nostres sensibilitats, gustos i límits. En aquest taller visionarem representacions inclusives amb la diversitat afectiva i sexual, entenent la infància com a una etapa vital per a la construcció identitària.

25 de novembre:
Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

Propostes de programació destinades a entitats, institucions i centres educatius (primària, ESO, batxillerat i cicles formatius).

ACTIVITATS PER A GRUPS DE DONES​

TALLER: ARMADES I PERILLOSES
Heroïnes femenines en les ficcions audiovisuals

Wonder Woman és la versió feminista dels herois de Marvel? Pot ser transformador un personatge femení zombi? Una passejada per l’evolució dels models femenins d’algunes narratives cinematogràfiques i el seu paper pels mons de la ciència-ficció.

Cinefòrum per a persones adultes

NUDO MIXTECO
Ángeles Cruz, Mèxic, 2021, 91’.

En un poble de la Mixteca d’Oaxaca, tres històries s’entrellacen durant la celebració del sant patró. María, Esteban i Toña tornen des de llocs diferents al seu poble natal, San Mateo, el mateix poble on també va néixer i créixer la directora. Els dolors, els records i les resistències de la directora i dels seus personatges s’entreteixeixen en la representació d’una comunitat que es regeix per les seves pròpies normes i costums. Nudo mixteco s’apropa a aquest món emocional a través de les sexualitats femenines, les subjectivitats davant allò que és col·lectiu, les masculinitats, la idea de comunitat o els efectes de la migració en aquesta comunitat indígena del sud de Mèxic.

ACTIVITATS PER A JOVES (DE 12 A 18 ANYS)

VIOLÈNCIES QUE NO ES VEUEN
Noies a l’espai públic

Tornar a casa de nit, viatjar sola, ballar tranquil·la a les festes majors… Com superar la por i la indefensió? De dones i noies que parlen entre elles d’agressions viscudes a d’altres que es defensen a l’autobús, els debats feministes al voltant dels usos de l’espai públic es traslladen a les pantalles. En aquest taller visionarem algunes narratives de resistència, desmuntant mites i tòpics per a crear propostes creatives en contra de les violències masclistes al carrer.

MASCULINITATS EN REVISIÓ
Programa de curtmetratges a favor d’una masculinitat lliure d’arquetips

Una programació cinematogràfica orientada a la revisió crítica dels arquetips de la masculinitat i a l’articulació de masculinitats post-patriarcals. L’activitat proposa el visionat de tres peces audiovisuals i la dinamització d’un debat participatiu amb l’objectiu de contribuir a la superació d’atributs com la competitivitat, la violència o l’homofòbia i valorar altres vivències més plàcides de la masculinitat.

aCTIVITATS PER A INFANTS (DE 5 A 10 ANYS)

ELS DIBUIXOS ES BARALLEN
La gestió dels conflictes a les pantalles

Per explicar una història calen bons i dolents? Com es representen els conflictes entre protagonistes i antagonistes? Sovint els personatges dels dibuixos animats tenen una relació agressiva amb l’entorn. Valorem quines són les estratègies de l’acció narrativa i inventem maneres no violentes de resoldre els conflictes i les històries.

CASA MEVA ÉS UN UNIVERS
La diversitat familiar al cinema

Explorem la diversitat de models familiars a través de breus curtmetratges d’animació i dinàmiques creatives. Una experiència lúdica per comprendre la importància dels vincles familiars basats en la confiança i la igualtat.

Subscriu-te
al butlletí del