Somien les imatges amb arxius?

Jornades d'educació i cultura visual

17, 18 i 19 DE DESEMBRE DE 2021
Fabra i Coats. Fàbrica de Creació i Filmoteca de Catalunya

Parlar del llegat cinematogràfic implica abordar les relacions entre la tradició audiovisual i el context actual d’omnipresència de pantalles. Quines reflexions i decisions educatives se’n deriven? 

Drac Màgic, amb motiu de la celebració del seu 50è aniversari, vol contribuir a dinamitzar aquest debat i a plantejar els reptes i les trajectòries de futur que té per davant la comunitat educativa. Es plantegen doncs diferents activitats per reflexionar sobre la incidència que tenen o haurien de tenir els arxius audiovisuals, les polítiques de rescat, la preservació i difusió, les pràctiques interpretatives i creatives, entre d’altres, en la renovació necessària dels paradigmes del sistema educatiu

VEURE EN VÍDEO
Els enregistraments de les activitats es poden veure a les fitxes corresponents, a excepció de la sessió de treball i la projecció d’Eric Pauwels i Laura Ginès, de caràcter exclusivament presencial.

PROGRAMACIÓ

Divendres 17 de desembre

Sessió de treball | Tancada al públic
Amb la participació d’entitats i organitzacions que centren la seva activitat en la relació entre el cinema i l’educació.
Obertura | Taula inaugural
Participants: Esteve Riambau (Filmoteca de Catalunya), Josetxo Cerdán (Filmoteca española), Elisa Giovannelli (Cineteca de Bolonia).
Performance | Remix audiviosual en viu

Dostopos: Ana Pfaff i Ariadna Ribas
Collage audiovisual desenvolupat en directe a través de la Mashup Table, amb visuals fets a partir de so i imatges d’arxiu.

Dissabte 18 de desembre

Taula 1 | Entre els arxius i les aules: El llegat visual en l’educació
Participants: Maria Adell (directora del dept. d’Estudis fílmics d’ESCAC), Aida Sánchez de Serdio (docent a la UOC), Júlia Betrian (Serveis educatius de la Filmoteca de Catalunya), Fanny Figueras (docent d’ESO i batxillerat artístic) i Maria Ojuel (professora d’educació secundària i historiadora de l’art) (
Taula 2 | La contemporaneïtat dels arxius: Present i futur de les memòries visuals
Participants: Pablo La Parra (investigador), María Ruido (artista visual), Gloria Vilches, (coordinadora d’Xcèntric) i Mercè Coll (catedràtica de filosofia de Secundària)
Taula 3 | La ubiqüitat de les pantalles: De l’omnipresència a l’oblit
Participants: Belén Soto (responsable de programes d’Hamaca), Cecilia Bayo (membre XNET per la democratització digital de les escoles), Pol Capdevila (docent i investigador a la UPF), Andrés Hispano (comissari d’exposicions)
Taula 4 | Remenar els arxius: Lectures creatives
Participants: Isabel Segura (historiadora), Laia Colell (membre d’A Bao A Qu), Carolina Astudillo (cineasta), Simona Malatesta (membre del col·lectiu OVNI)

Diumenge 19 de desembre

Projecció | Lettre d’un cinéaste à sa fille d’Eric Pauwels

A partir de la pel·lícula, proposem un diàleg amb la cineasta i docent Laura Ginés, qui presentarà a més dos curtmetratges desenvolupats en contextos educatius.

AFTERMOVIE DE LES JORNADES

Aquest projecte compta amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals, la Generalitat de Catalunyala Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona.
Mitjà col·laborador:

Subscriu-te
al butlletí del