Dia Internacional de les Dones 8 de març

Per commemorar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, proposem un conjunt d’activitats per tal de promoure el debat i la reflexió al voltant del paper dels mitjans de comunicació en general i el cinema en particular, en relació als drets de les dones.

Proposta d’activitats que comprèn tallers, cinefòrums, conferències, debats i altres programacions a la carta, destinades a:

Ajuntaments, entitats i institucions

Els tallers i cinefòrums tenen el preu únic de 185€ +IVA*

*Si l’activitat es desenvolupa fora de Barcelona, cal afegir-hi el desplaçament.

Centres educatius: primària, ESO, batxillerat i cicles formatius

Cinefòrums – presentació i col·loqui

Cinefòrums – presentació i col·loqui

Figuras ocultas

Theodore Melfi

Estats Units, 2016, 127 minuts

En plena carrera espacial (i en plena lluita pels drets civils de la comunitat estatunidenca), tres científiques afroamericanes entren a treballar a la NASA, en l’ambiciós projecte per a posar en òrbita a l’astronauta John Glenn.

Tràiler

Sufragistas

Sarah Gavron

Regne Unit, 2015, 106 minuts

El moviment sufragista neix a Anglaterra en vigílies de la Primera Guerra Mundial (1914-1918). La majoria de les sufragistes no procedien de classe alta sinó que eren obreres que veien, impotents, com les seves protestes pacífiques no els servien de res. Aleshores es van radicalitzar i, en la seva incansable lluita per aconseguir la igualtat, es van arriscar a perdre-ho tot: la feina, la casa, els fills i la vida.

Tràiler

Pago justo

Nigel Cole

Gran Bretanya, 2010, 113 minuts

Pago justo ret un sentit reconeixement a la lluita sindical liderada per un col·lectiu de treballadores que, amb la complicitat i suport d’alguns companys, va capgirar un dogma del mercat de treball. Fins a aquell moment, les dones no podien  ser reconegudes com a especialistes, i en conseqüència no podien accedir a una situació salarial equiparable a les dels seus companys.

Fragment

La sal de la tierra

Herbert J. Biberman

Estats Units, 1954, 94 minuts

Entre ficció i documental, el film recrea el desenvolupament d’una vaga del sector de la mineria a Nou Mèxic tot centrant-se en el paper actiu que hi van desenvolupar les dones.

Tràiler

Xerrades – debat

Des de les pioneres: una altra història del cinema (1h)

Innovació i diversitat en el cinema de les dones a partir de la figura de la primera cineasta de la història: ALICE GUY (1873-1968)

El coneixement del treball de les dones en el camp de la creació cinematogràfica permet confirmar, una vegada més, que les aportacions femenines a la cultura i a l’art han contribuït a fer evolucionar tant els llenguatges com les narratives i les formes de producció.  Així mateix, l’activitat d’algunes de les realitzadores més rellevants i el seu trajecte artístic o professional desmenteixen alguns dels tòpics associats tradicionalment a les dones, com ara la seva poca inclinació envers la tecnologia o d’altres preteses inhabilitats. La conferència és una oportunitat per descobrir les fites més importants aconseguides per les dones en aquest terreny i per treure a la llum quines són les seves aportacions especifiques a l’art cinematogràfic.

Tallers

Sessions participatives de reflexió i anàlisi

Recomanats per a públic general

Sessions participatives dinamitzades a partir del visionat conjunt de diversos fragments audiovisuals de tots els temps, des dels inicis del cinema fins als nous formats televisius.

Durada 1 h 30 mins.

Models femenins en les distòpies i les utopies audiovisuals 

Una passejada per l’evolució dels models i arquetips femenins presents en les ficcions i el seu paper en els relats cinematogràfics relacionats amb escenaris d’anticipació. De La llevadora d’Alice Guy al Cuento de la Criada de Margaret Atwood.

 Un tràveling feminista: moments de rebel·lió femenina en les narratives cinematogràfiques

Antologia de fragments cinematogràfics que segueixen el fil d’accions individuals o col·lectives protagonitzades per dones al llarg de la història del cinema i que configuren una visió polièdrica de les diferents etapes dels feminismes.

L’experiència femenina i l’espai públic: una preocupació cinematogràfica

De vampires que transiten els carrers de la ciutat sota un hiyab a joves justicieres que protegeixen els campus universitaris, els debats feministes al voltant dels usos de l’espai públic es traslladen a les pantalles a través del cinema i la nova televisió.

Els cinefòrums tenen un preu de 150€ per grup aula

Al sostre del món (Primària: cicles inicial, mitjà i superior) 

Rémi Chayé (2015) – 81 minuts

1882. Sant Petersburg. Sasha, una joveneta de l’aristocràcia russa, ha estat sempre fascinada per la vida aventurera del seu avi, Olukin. Explorador famós, va fer construir un magnífic vaixell trencaglaç, el Davai, que no ha tornat de la seva darrera expedició a la conquesta del Pol Nord. Sasha decideix partir cap al Gran Nord seguint la pista del seu avi per tal de recuperar el famós vaixell.

Tràiler

Aurora (ESO, batxillerat i cicles formatius) 

Emilie Deleuze (2016) – 90 minuts 

L’Aurora és una noia de tretze anys que mai no està contenta perquè considera que tot li va malament: la seva família no li agrada, l’escola l’avorreix i no vol estudiar. Les seves amigues s’enfaden amb ella, els nois no li fan gaire gràcia i canta en un grup de rock però li fa vergonya actuar davant del públic. Ella creu que es mereix la medalla a l’odi i el mal humor. Però hi ha algunes coses que encara la poden fer somriure.

Tràiler

Figuras ocultas (ESO, batxillerat i cicles formatius) 

Theodore Melfi

Estats Units, 2016, 127 minuts

En plena carrera espacial (i en plena lluita pels drets civils de la comunitat estatunidenca), tres científiques afroamericanes entren a treballar a la NASA, en l’ambiciós projecte per a posar en òrbita a l’astronauta John Glenn.

Tràiler

 

Tallers Sessions participatives de reflexió i anàlisi

Vull ser com… (Primària: cicles inicial i mitjà // 2 h)

Preu: 170€ per grup aula

A partir del curtmetratge De petita vull ser reflexionem com les joguines reforcen o contribueixen a superar els estereotips tradicionalment relacionats amb els rols de gènere així com les formes que interpel·len als nens i les nenes. Deixem volar la imaginació per convertir-nos en personatges increïbles i excèntrics.

Aquest taller és amb dues talleristes.

Reinventar la publicitat (Primària: cicle superior // 1 h) 

Preu: 100€ per grup aula

La publicitat sembla decidir quines joguines són per a nens i quines per a nenes: és habitual veure-hi nens jugant a cuinetes? I nenes amb cotxes de bombers? A partir de l’anàlisi dels estereotips sexistes d’alguns anuncis aprendrem a construir una proposta alternativa que s’allunyi d’aquests prejudicis.

Màscares i miralls (ESO, batxillerat, cicles formatius // 4 h)

Preu: 320€ per grup aula

Un taller on reflexionar sobre l’autorepresentació amb perspectiva de gènere.  Analitzem l’autoretrat com a tècnica per a conèixer i projectar la subjectivitat i el que se’n deriva en els temps d’Internet i xarxes socials. Ampliem el concepte de selfie cap a un espai on experimentar i explorar a través de la fotografia i el cinema.

Enredades en les històries (ESO, batxillerat, cicles formatius // 2 h)

Preu: 120€ per grup aula

Les imatges de la feminitat que ens ofereixen avui en dia els films i les sèries vénen determinades per una tradició cultural concreta, que situa les dones en uns rols i uns valors lligats a la cura, la maternitat, l’exhibició del propi cos,etc. Aquests estereotips, presents en la història de les representacions visuals de les dones, tenen avui plena vigència. A partir de l’anàlisi dels recursos més habituals en la tradició narrativa, aquest taller permet entendre com es configuren aquestes representacions i a quina mirada responen.

Remoure el trap (ESO, batxillerat i cicles formatius // 3 h i 5 h) 

Preu: en el cas de fer la modalitat de 3h 280€/grup classe, en el cas de la modalitat de 5h: 470€ grup classe

Creacions musicals no sexistes. 

El gènere musical del trap ha generat un univers de referències musicals i audiovisuals amb continguts, sovint, explícitaments masclistes. El taller proposa una revisió crítica de les narratives del trap i una resposta creativa davant la naturalització de les violències.

Aquest taller s’ofereix en dues llargades, de 3 h i 5 h. En el taller de 3 h es fa l’enregistrament sonor de la peça musical resultant. El taller de 5 h inclou també l’enregistrament audiovisual.

Un taller conduït per Las VVitch, grup de trap feminista.