Dia Internacional de les Dones 8 de març

Commemorem el 8 de març, Dia Internacional de les Dones amb una oferta d’activitats per contribuir al debat sobre els drets de les dones.

Una programació a disposició d’institucions, entitats i ajuntaments i centres educatius (primària, ESO, batxillerat i cicles formatius).

Ajuntaments, entitats i institucions

Els tallers i cinefòrums tenen un cost de 185 euros + IVA.
(Si l’activitat es desenvolupa fora de Barcelona, cal afegir-hi el desplaçament)

Tallers

Recomanats per a públic general.

Sessions participatives dinamitzades a partir del visionat conjunt de diversos fragments audiovisuals de tots els temps, des dels inicis del cinema fins als nous formats televisius.

Durada: 1h 30 minuts.

Tallers 8M de Drac Màgic. L’experiència femenina i l’espai públic: una preocupació cinematogràfica

L’experiència femenina i l’espai públic: una preocupació cinematogràfica
De vampires que transiten els carrers de la ciutat sota un hiyab a joves justicieres que protegeixen els campus universitaris, els debats feministes al voltant dels usos de l’espai públices traslladen a les pantalles a través del cinema i la nova televisió.

Models femenins als films de ciència ficció Drac Màgic

Models femenins als films de ciència ficció
La ciència ficció permet terrenys narratius on l’especulació que ofereix reflexions sobre els models socials del món contemporani. En aquest taller proposem una passejada pels arquetips femenins que ha projectat la ciència ficció cinematogràfica per analitzar-ne la seva relació amb el rols socials.

El cos com a missatge Drac Màgic

El cos com a missatge: dissidències audiovisuals feministes
Algunes de les pràctiques cinematogràfiques dissidents més emblemàtiques pel que fa a la representació dels cossos de les dones. En aquest taller fem una revisió de les contribucions d’algunes dones directores a la història del cinema. Pioneres i transgressores, quines han estat les seves aportacions a les representacions de les dones?

Cinefòrums

Recomanats per a públic general

Una selecció de films per acompanyar de debat.

Bar Bahar Cinefòrum Drac Màgic

Bar Bahar: entre dos mundos
Maysaloun Hamoud, Israel, 2016. 96 minuts.

Salma, Laila i Nur, tres dones palestines que comparteixen pis a Tel Aviv, intenten trobar un equilibri entre la tradició i la cultura moderna. Palestines amb passaport israelià, les tres han optat per viure la seva vida a Tel Aviv, lluny dels seus llocs d’origen. Les tres busquen l’amor, però aviat s’adonaran que una relació escollida per elles no és alguna cosa fàcilment assolible. Hauran de trobar el seu lloc en el món, sigui en la ciutat, sigui als seus pobles d’origen.

Mujeres del siglo XX Cinefòrums 8M Drac Màgic

Mujeres del siglo XX
Mike Mills, Estats Units, 2016. 118 mintus.

Califòrnia, anys setanta. Dorothea Fields és una dona enèrgica que viu amb el seu fill Jamie, de 15 anys, i envoltada d’altres dones, com ara Abbie, una artista punk d’esperit lliure i Julie, una noia intel·ligent i provocadora. Totes tres exploren la llibertat i l’amor en una època de canvis culturals mentre Jamie experimenta el pas a l’edat adulta amb el suport d’aquestes dones que el marcaran per sempre. Un film al voltant de la llibertat, la coeducació i l’amor.

Tanger Gool Cinefòrum Drac Màgic

Tànger Gool
Juan Gautier, Espanya-Marroc, 2015. 80 minuts.

Fátima treballa en Arej, una associació d’un dels barris més conflictius de Tànger, Birchifa coordinant els tallers de joves. Una tarda coneix a les Gasetes de l’Estret, l’equip de futbol femení local que sobreviuen gràcies a la passió i esforç de totes elles. Amb l’ajuda de diversos amics, Fátima decideix ajudar-les muntant un partit de futbol femení amb un equip espanyol per crear un esdeveniment a la ciutat, donar-les major visibilitat i crear un pont entre cultures generant així un retrat coral de la joventut tangerina.

Centres educatius: primària, ESO, batxillerat i cicles formatius

Activitats emmarcades en el programa de formació en llenguatges audiovisuals de Construir Mirades.

Tallers

Tallers 8 de març de Drac Màgic: Vull ser com

Recomanat per a tots els cicles de primària
180 € / grup classe

Vull ser com. Autoretrats lliures d’estereotips
Vols ser un cavaller vestit de rosa amb una espasa blava que té el poder de volar? Podem convertir-nos en el personatge que vulguem si anem més enllà dels estereotips que sovint ens mostren els anuncis de joguines i deixem volar la imaginació.

Tallers 8 març Reinventar publicitat

Recomanat per a cicle mitjà i superior de primària
150 € / grup classe

Reinventar la publicitat. Coeducació audiovisual
Les nines només serveixen per jugar a ser mares? Els cotxes només són per fer curses? Fem una revisió dels estereotips i els continguts sexistes d’alguns discursos publicitaris per construir una proposta alternativa conjunta.

Tallers 8 de març de Drac Màgic: Remoure el trap

Recomanat per a ESO, batxillerat i cicles formatius
180 € / grup classe

Remoure el trap. Creacions musicals no sexistes
El gènere musical del trap ha generat un univers de referències musicals i audiovisuals amb continguts, sovint, explícitament masclistes. El taller proposa una revisió crítica de les narratives del trap i una resposta creativa davant la naturalització de les violències.

Robots, zombies i vampireses

Recomanat per a ESO, batxillerat i cicles formatius
120 € / grup classe

Robots, zombis i vampiresses. Ciència ficció i crítica social
Repensarem, en clau de gènere, els rols de les dones en els relats audiovisuals de ciència ficció i la seva vinculació amb la societat actual. Són les vampires, les zombis i les robots espais per reinventar les feminitats cinematogràfiques o papers estereotipats de violència simbòlica?

Tallers 8 de març de Drac Màgic: Noies i espai públic

Recomanat per a ESO, batxillerat i cicles formatius
120 € / grup classe

Noies i espai públic. Una preocupació cinematogràfica
Els debats feministes al voltant dels usos de l’espai públic es traslladen a les pantalles a través del cinema i la nova televisió. En aquest taller visionarem algunes narratives de resistència i també analitzarem algunes representacions d’experiències femenines al carrer, desmuntant mites i tòpics.

Sessions cinematogràfiques

Les sessions cinematogràfiques tenen un cost de 150 euros.

El vent entre les canyes sessions cinematogràfiques 8 març Drac Màgicc

Recomanada per a cicle inicial de primària

El vent entre les canyes
Programa format per 5 curtmetratges, França, Bèliga-Suïssa, 2017. 62 minuts.

Cinc aventures al voltant de la llibertat amb heroïnes sorprenents: una nena que vol jugar a cavallers, una princesa i una dragona que són amigues i viuen aventures i una unicorn fantàstica que vol ser lliure, entre d’altres, conformen aquest programa de curtmetratges que és un cant a la llibertat.

Sessions cinematogràfiques 8 març Drac Màgic: Ocells de pas

Recomanada per a cicle superior de primària

Ocells de pas
Olivier Ringer, Bèlgica-França, 2015.84 minuts.

La Cathy té un pare amb pensades molt curioses: pel seu aniversari, li ha regalat un ou d’ànec amb la intenció que el covi i que després sigui la seva mama. Però, casualment, a qui primer veu el petit ànec en néixer és la Margaux, una amiga de la Cathy que va en cadira de rodes. L’aneguet  l’ha identificat com a mare seva, però els pares no se’n volen fer càrrec. Per protegir i salvar l’ocell, les dues nenes s’escapen i emprenen una aventura de llibertat, un periple en què descobriran molt més sobre elles mateixes que sobre el rescat d’un palmípede.

Al sostre del món Drac Màgic

Recomanada per a cicle mitjà de primària

Al sostre del món
Rémi Chayé, França-Dinamarca, 2015. 81 minuts.

1882. Sant Petersburg. Sasha, una joveneta de l’aristocràcia russa, ha estat sempre fascinada per la vida aventurera del seu avi, Olukin. Explorador famós, va fer construir un magnífic vaixell trencaglaç, el Davai, que no ha tornat de la seva darrera expedició a la conquesta del Pol Nord. Sasha decideix partir cap al Gran Nord seguint la pista del seu avi per tal de recuperar el famós vaixell.

Sessions cinematogràfiques 8 març Drac Màgic: La bicicleta verde

Recomanada per a 1r i 2n d’ESO

La bicicleta verde
Haifaa Al Mansour, Aràbia Saudita, 2012. 98 minuts.

Primera pel·lícula d’Aràbia Saudita realitzada per una dona, fet que es reflecteix en el film, que posa de manifest les dificultats i els obstacles derivats de desafiar les prohibicions reservades a les dones. Aquest magnífic film independent se centra en reflectir la vida quotidiana d’una nena que somia en tenir la seva pròpia bicicleta.

Sessions cinematogràfiques 8 març Drac Màgic: Hoy partido a las tres

Recomanada per a 3r i 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius

Hoy partido a las 3
Clarissa Navas, Argentina, 2017. 96 minuts.

L’equip de Las Indomables esperen l’inici del torneig de futbol femení del barri però, de mentres, la vida continua. Impediran l’amor, els conflictes o la pluja que puguin jugar, finalment?

Sessions cinematogràfiques 8 març Drac Màgic: Lo que dirán

Recomanada per a 3r i 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius

Lo que dirán
Nila Núñez, Espanya, 2017. 61 minuts.

“Si el meu pare hi és: a les nou a casa. El meu pare no hi és: a les dotze a casa”. Dues adolescents parlen, entre riures de rebel·lia i amistat, del seu dia a dia i de les seves opcions vitals d’una manera totalment franca i esvalotada, fent miques els prejudicis islamòfobs del seu voltant i celebrant que a elles els és igual “el què diran”.