Propostes 2021

Propostes adreçades a institucions i centres educatius per organitzar activitats cinematogràfiques amb perspectiva feminista per a diferents públics en dates assenyalades.

8 de març:

Dia Internacional de les dones

Proposta de pel·lícules, tallers i activitats per a programar al voltant del 8 de març: Dia internacional de les dones. Algunes activitats es poden realitzar de forma virtual o presencial i d’altres només de forma presencial.

Cinefòrums

FOR YOUR SAKE
Ronja Hemm, Alemanya, 2019. 37′. VOSE. VOSC.

Una pel·lícula sobre les relacions intergeneracionals entre dones. El film retrata dues germanes en la seva relació amb la seva mare i la seva àvia: com han canviat les experiències de vida de les dones al Nepal

ESPERO TUA (RE)VOLTA
Eliza Capai, Brasil, 2019. 93′. VOSE

Retrat polifònic del moviment de protesta que va ocupar les escoles de Sao Paulo (Brasil) en demanda d’una educació pública i de qualitat. Protagonitzat per tres dels i les joves que van liderar les lluites estudiantils, el film narra els eixos centrals de la revolta i posa en el centre les veus i les reivindicacions de les noies

Tallers

REINVENTAR LA MIRADA
Una introducció a la coeducació audiovisual

Què significa que als anuncis només les nenes juguin a nines i vagin vestides de rosa? Per què les publicitats de cotxes de joguina encara es fan amb colors foscos, veus masculines i sobretot hi apareixen nens? Estan prou representades les diversitats en l’audiovisual que veuen els infants? En aquesta sessió es proposa qüestionar la recepció audiovisual automatitzada per a fomentar una mirada activa i una actitud responsable en la nostra relació, individual i col·lectiva, amb el món de les imatges.

QUINA FEINA FAIG?
Feines lliures d’estereotips!

Dinamització de càpsules audiovisuals que visibilitzen les dones professionals del sector audiovisual. A partir del visionat i el comentari, es donen a conèixer diferents oficis que, malgrat la seva infrarepresentació, algunes dones desenvolupen amb plenes competències i reconeixement.

Cinefòrums

BINTI. UNA YOUTUBER SENSE FRONTERES.
Frederike Migom, Bèlgica i Holanda, 2019, 90 min.

Una pel·lícula protagonitzada per la Binti, una nena decidida i amb molta capacitat d’acció, que no es conforma amb res i que qüestiona les coses, sobretot les causes injustes, com ara el fet que ella, que va néixer al Congo, però viu a Bèlgica amb el seu pare Jovial des de molt petita, no tingui papers per a viure “legalment” al país. A través de les xarxes socials i la organització d’esdeveniments col·lectius la Binti es proposa canviar el món.

A LES XARXES VOLEM SER LLIURES, NO VALENTES
Programa de curts a favor d’una vida digital lliure de violències

Una programació cinematogràfica orientada a revisar com són les vivències a l’entorn digital i a identificar-ne les violències masclistes, així com visibilitzar-ne les estratègies de resistència. L’activitat proposa el visionat de tres peces audiovisuals i la dinamització d’un debat participatiu sobre les pràctiques d’autorepresentació, les relacions a les xarxes socials, i valorar les implicacions que comporten.

Tallers del programa
educatiu construir mirades

IMAGINARIS SENSE ARMARIS
Experiències sexuals més enllà de la norma

El despertar sexual pot ser una vivència plaent i alhora conflictiva. Sovint també representa un moment trencador amb les normes de gènere i sexuals pròpies i de l’entorn proper. En aquest taller visionarem representacions inclusives amb la diversitat afectiva i sexual i ampliarem els nostres imaginaris personals i col·lectius al voltant de la sexualitat.

HEROÏNES DE PEL·LICULES
Més enllà dels arquetips de gènere

Conèixer heroïnes protagonistes de pel·lícules, les seves aventures, viatges i trifulgues, és una oportunitat per repensar els estereotips de gènere dins les històries. Descobrim els mecanismes de construcció de personatges fílmics i construïm la nostra heroïna lliure d’estereotips.

25 de novembre:Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les donesPropostes de programació destinades a entitats, institucions i centres educatius (primària, ESO, batxillerat i cicles formatius).

ACTIVITATS PER A GRUPS DE DONES​

IMAGINARIS DE L’AMOR ROMÀNTIC
Les relacions afectives a les pantalles

El cinema és un potent creador d’imaginaris i pocs temes hi ha tan omnipresents en els films com l’amor. Quina imatge n’ha transmès i com ha influït en la concepció de l’amor romàntic? A partir d’un recorregut a través de diverses pel·lícules de diferents períodes (des dels orígens del cinema fins a les propostes més actuals), ens interrogarem sobre les imatges que el cinema ha proposat, així com de quina manera planteja els nous paradigmes vigents. 

Cinefòrum per a persones adultes

VISIÓN NOCTURNA
Carolina Moscoso Briceño, Xile, 2019, 78’.

Aquest film documental experimental fuig els dispositius convencionals per abordar una experiència personal de violència i es converteix, en sí mateix, en un film sobre la possibilitat de trobar la llum entre la foscor. En paraules de la directora: “filmar allò quotidià sempre ha estat una manera de relacionar-me amb el món. Una nit em van violar i tot va canviar, però vaig seguir enregistrant. Quan reviso aquelles imatges sorgeix un diàleg entre la llum i la foscor, alhora que roman l’estranyesa davant del món”.

ACTIVITATS PER A JOVES (DE 12 A 18 ANYS)

Si en toquen a una, ens toquen a totes

SI EN TOQUEN A UNA, ENS TOQUEN A TOTES
Programa de curtmetratges sobre violències masclistes i resistències en femení

Una programació cinematogràfica orientada a la sensibilització sobre les violències masclistes. La sessió proposa el visionat de tres peces audiovisuals i la dinamització d’un debat participatiu sobre les discriminacions i les violències que pateixen les noies i les dones, però també sobre les seves estratègies quotidianes de supervivència i resistència.

REPENSAR L’ESPAI PÚBLIC
Violències masclistes i resistències a les pantalles

De dones i noies que parlen entre elles d’agressions viscudes al carrer a d’altres que es defensen a l’autobús, els debats feministes al voltant dels usos de l’espai públic es traslladen a les pantalles a través del cinema, les sèries i les campanyes. En aquest taller visionarem algunes narratives de resistència, desmuntant mites i tòpics per a crear propostes de campanyes en contra les violències masclistes al carrer.

aCTIVITATS PER A INFANTS (DE 5 A 10 ANYS)

HEROÏNES DE PEL·LÍCULA
Més enllà dels arquetips de gènere

Conèixer heroïnes protagonistes de pel·lícules, les seves aventures, viatges i trifulgues, és una oportunitat per repensar els estereotips de gènere dins les històries. Descobrim els mecanismes de construcció de personatges fílmics i construïm la nostra heroïna lliure d’estereotips.

VULL SER COM
Autoretrats lliures d’estereotips

De cavallers amb espases de purpurina que tenen el poder de volar fins a princeses amb plomes als peus que poden córrer més de pressa que qualsevol ocell, deixem volar la imaginació per a construir autoretrats. En aquest taller, ens podem convertir en el personatge que vulguem si anem més enllà dels estereotips de gènere que sovint ens mostren els anuncis i les pel·lícules.