Propostes 2021

Propostes adreçades a institucions i centres educatius per organitzar activitats cinematogràfiques amb perspectiva feminista per a diferents públics en dates assenyalades.

8 de març:

Dia Internacional de les dones

Proposta de pel·lícules, tallers i activitats per a programar al voltant del 8 de març: Dia internacional de les dones. Algunes activitats es poden realitzar de forma virtual o presencial i d’altres només de forma presencial.

Cinefòrums

FOR YOUR SAKE
Ronja Hemm, Alemanya, 2019. 37′. VOSE. VOSC.

Una pel·lícula sobre les relacions intergeneracionals entre dones. El film retrata dues germanes en la seva relació amb la seva mare i la seva àvia: com han canviat les experiències de vida de les dones al Nepal

ESPERO TUA (RE)VOLTA
Eliza Capai, Brasil, 2019. 93′. VOSE

Retrat polifònic del moviment de protesta que va ocupar les escoles de Sao Paulo (Brasil) en demanda d’una educació pública i de qualitat. Protagonitzat per tres dels i les joves que van liderar les lluites estudiantils, el film narra els eixos centrals de la revolta i posa en el centre les veus i les reivindicacions de les noies

Tallers

REINVENTAR LA MIRADA
Una introducció a la coeducació audiovisual

Què significa que als anuncis només les nenes juguin a nines i vagin vestides de rosa? Per què les publicitats de cotxes de joguina encara es fan amb colors foscos, veus masculines i sobretot hi apareixen nens? Estan prou representades les diversitats en l’audiovisual que veuen els infants? En aquesta sessió es proposa qüestionar la recepció audiovisual automatitzada per a fomentar una mirada activa i una actitud responsable en la nostra relació, individual i col·lectiva, amb el món de les imatges.

QUINA FEINA FAIG?
Feines lliures d’estereotips!

Dinamització de càpsules audiovisuals que visibilitzen les dones professionals del sector audiovisual. A partir del visionat i el comentari, es donen a conèixer diferents oficis que, malgrat la seva infrarepresentació, algunes dones desenvolupen amb plenes competències i reconeixement.

Cinefòrums

BINTI. UNA YOUTUBER SENSE FRONTERES.
Frederike Migom, Bèlgica i Holanda, 2019, 90 min.

Una pel·lícula protagonitzada per la Binti, una nena decidida i amb molta capacitat d’acció, que no es conforma amb res i que qüestiona les coses, sobretot les causes injustes, com ara el fet que ella, que va néixer al Congo, però viu a Bèlgica amb el seu pare Jovial des de molt petita, no tingui papers per a viure “legalment” al país. A través de les xarxes socials i la organització d’esdeveniments col·lectius la Binti es proposa canviar el món.

A LES XARXES VOLEM SER LLIURES, NO VALENTES
Programa de curts a favor d’una vida digital lliure de violències

Una programació cinematogràfica orientada a revisar com són les vivències a l’entorn digital i a identificar-ne les violències masclistes, així com visibilitzar-ne les estratègies de resistència. L’activitat proposa el visionat de tres peces audiovisuals i la dinamització d’un debat participatiu sobre les pràctiques d’autorepresentació, les relacions a les xarxes socials, i valorar les implicacions que comporten.

Tallers del programa
educatiu construir mirades

IMAGINARIS SENSE ARMARIS
Experiències sexuals més enllà de la norma

El despertar sexual pot ser una vivència plaent i alhora conflictiva. Sovint també representa un moment trencador amb les normes de gènere i sexuals pròpies i de l’entorn proper. En aquest taller visionarem representacions inclusives amb la diversitat afectiva i sexual i ampliarem els nostres imaginaris personals i col·lectius al voltant de la sexualitat.

HEROÏNES DE PEL·LICULES
Més enllà dels arquetips de gènere

Conèixer heroïnes protagonistes de pel·lícules, les seves aventures, viatges i trifulgues, és una oportunitat per repensar els estereotips de gènere dins les històries. Descobrim els mecanismes de construcció de personatges fílmics i construïm la nostra heroïna lliure d’estereotips.

25 de novembre:Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les donesPropostes de programació destinades a entitats, institucions i centres educatius (primària, ESO, batxillerat i cicles formatius).

Cinefòrum per a persones adultes

Chez Jolie coiffure

CHEZ JOLIE COIFFURE
Rosine Mfetgo Mbakam. Bèlgica, 2018. 71′. VOSC.

Una perruqueria és l’espai escollit per la directora per enregistrar, amb una habilitat i respecte absolut, les converses -lliures, plenes de dolor, de por, però també de determinació- sobre les expectatives d’unes dones migrants al bell mig d’un barri de Brussel·les. De la mà de Sabine, vinguda del Camerun després d’haver estat en règim de semi esclavatge al Líban, el film ens fa entrar en aquest petit espai de vuit metres quadrats on ella i les altres perruqueres treballen entre 13 i 14 hores de manera clandestina a l’espera que es regularitzi la seva situació sota l’amenaça de l’expulsió i la curiositat dels turistes.

Tódalas mulleres que coñezo

TÓDALAS MULLERES QUE COÑEZO
Xiana do Teixeiro, Espanya 2018, 71′. VOSC. DCP, MP4.

Un film en tres actes que són, també, tres converses entrellaçades i intergeneracionals al voltant de les vivències als carrers i a l’espai públic de diverses dones. Però, ¿Com parlar d’experiències de por sense articular un discurs de la por? Xiana do Teixeiro se’n surt amb un cinema directe i radical que evidencia, per acumulació quasi sil·logista, la violència estructural contra les dones i el frau del mite de la igualtat.Una programació cinematogràfica orientada a revisar com són les vivències a l’entorn digital i a identificar-ne les violències masclistes, així com visibilitzar-ne les estratègies de resistència. L’activitat proposa el visionat de tres peces audiovisuals i la dinamització d’un debat participatiu sobre les pràctiques d’autorepresentació, les relacions a les xarxes socials, i valorar les implicacions que comporten.

ACTIVITATS PER A GRUPS DE DONES

comunicació i espai public

COMUNICACIÓ I ESPAI PÚBLIC
Taller d’anàlisi de les comunicacions sexistes de l’espai urbà

A partir de visionats d’anuncis i d’altres materials gràfics i audiovisuals es generarà reflexió i debat al voltant del sexisme present a l’espai públic comunicatiu  de l’entorn proper a les persones participants (autobusos, aparadors i altres espais; publicitat de gimnasos, supermercats, equipaments en general i mitjans de comunicació locals).

ACTIVITATS PER A JOVES (DE 12 A 18 ANYS)

Si en toquen a una, ens toquen a totes

SI EN TOQUE A UNA, ENS TOQUEN A TOTES
Programa de curtmetratges sobre violències masclistes i resistències en femení.

Una programació cinematogràfica orientada a la sensibilització sobre les violències masclistes. La sessió proposa el visionat de tres peces audiovisuals i la dinamització d’un debat participatiu sobre les discriminacions i les violències que pateixen les noies i les dones, però també sobre les seves estratègies quotidianes de supervivència i resistència.

Masculinitats en revisió, nois en acció

MASCULINITATS EN REVISIÓ, NOIS EN ACCIÓ
Programa de curtmetratges a favor d’una masculinitat lliure d’arquetips.

Una programació cinematogràfica orientada a la revisió crítica dels arquetips de la masculinitat i a l’articulació de masculinitats postpatriarcals. L’activitat proposa el visionat de tres peces audiovisuals i la dinamització d’un debat participatiu amb l’objectiu de contribuir a la superació d’atributs com la competitivitat, la violència o la homofòbia i valorar altres vivències més plàcides de la masculinitat.

aCTIVITATS PER A INFANTS (DE 6 A 10 ANYS)

reinventar la publicitat

REINVENTAR LA PUBLICITAT
Desmuntem els estereotips sexistes

Què significa que als anuncis només les nenes juguin a nines i vagin vestides de rosa? Per què les publicitats de cotxes de joguina encara es fan amb color foscos, veus masculines i sobretot hi apareixen nens? Fem una revisió dels estereotips i els continguts sexistes d’alguns discursos publicitaris per construir una proposta alternativa conjunta.