Laia Estragué / Núvol, 7 de novembre de 2018

El llenguatge audiovisual és una fàbrica d’emocions, coneixements i pensaments que té la capacitat de transportar els espectadors a altres dimensions i fer-los viure experiències irrepetibles. Però, ara imagineu que els espectadors són infants –en procés de descobriment total-. Oi que sembla que aquestes aventures hagin de ser encara més al·lucinants?  Aquesta experiència és la que proposen dues entitats que promouen el  cinema familiar: Kinosaure Ambulant en el marc de Barcelona Districte Cultural i El Meu Primer Festival, el Festival Internacional de cinema per a nens i nenes a càrrec de MODIBand.

Durant els mesos de tardor té lloc la 4a edició del Barcelona Districte Cultural, el programa estable d’espectacles professionals que s’estén als barris amb més de 30 propostes culturals. Us n’hem parlat aquí. La programació pels més menuts va a càrrec de la cooperativa Drac Màgic amb un seguit de propostes audiovisuals englobades sota el títol Kinosaure Ambulant. Al mes d’octubre es va encetar amb el film Boscos plens de sorpreses! El so i el doblatge. Aquest novembre es presenta Blanca i freda com la neu! Els colors del cinemai, al desembre es durà a terme Fantasmes i monstres, quin riure! La llum i les ombres.

Drac Màgic és una cooperativa que vetlla per la difusió de la cultura audiovisual i la seva utilització en activitats educatives, socials i culturals. Aquesta entitat defensa que el cinema és una experiència col·lectiva que no es pot substituir per la proliferació de pantalles domèstiques. El seu objectiu és que amb els espectacles de Kinosaure Ambulant es pugui transmetre als nens i nenes l’emotivitat i les complicitats que una sala de projecció pot generar entre les persones. A més, manifesten tots aquests components combinant les projeccions amb dinàmiques participatives que apel·len a la imaginació i la espontaneïtat dels infants.

La seva finalitat, doncs, és posar a disposició dels més petits continguts adequats, alhora que els acompanyen en les seves primeres incursions cinematogràfiques. És fonamental per tal de garantir una predisposició conscient a les imatges que enriqueixi la seva experiència audiovisual durant tota la seva vida. A més, Kinosaure Ambulant és una proposta que convida a nenes i nens a interactuar amb les narracions audiovisuals de forma creativa i festiva. Segons Diana Mizrahi, responsable de comunicació a Drac Màgic, “el plantejament d’animar-los a gaudir del cinema amb una experiència compartida i dinàmica i acompanyar-los en el descobriment del llenguatge audiovisual i els seus elements.” En les seves sessions, els infants deixen volar la imaginació i se submergeixen en les imatges i els relats per convertir l’experiència cinematogràfica en un joc.

“Totes les sessions estan pensades per fomentar el gust pel cinema a través d’una selecció de films i activitats que estimulen la sensibilitat estètica, l’educació emocional, la transmissió de valors socials i culturals i el joc”, afegeix Mizrahi. La combinació perfecta per als més menuts de casa.

D’altra banda, l’entitat cultural MODIband, organitza pel mes de novembre l’11a edició del Meu Primer Festival, el festival internacional per a nens i nenes a Barcelona, Madrid i altres localitats.  La idea del festival és ser un aparador de pel·lícules que no es veuen en els canals habituals. És a dir, ser una plataforma de divulgació de produccions inèdites i, alhora, una eina per l’educació de mirada cinematogràfica.

El festival, que es durà a terme del 10 al 25 de novembre, anirà adreçat a un públic infantil d’edats entre 2 i 12 anys. Per tant, la programació va dirigida a les familiar durant els caps de setmana i a les escoles entre setmana. Enguany, però, hi haurà una part de la programació que anirà adreçada a caus i esplais, és a dir, tant a infants com a monitors/es. La proposta, que es realitzarà els dissabtes a la tarda, tractarà de fer el visionat d’una selecció de curtmetratges del festival amb l’objectiu de treballar el valor de la diversitat, el respecte, la cooperació i la solidaritat.

“El Festival vol despertar l’esperit crític dels infants, així com educar, entretenir i estimular la creativitat i la imaginació”, diu Mireia Manén. directora d’El meu primer festival. “L’objectiu és convertir els espectadors en persones actives cinematogràficament, tot obrint-los la possibilitat de parlar amb els directors després de la projecció. Aquest procés és productiu pels infants, ja que els distancia de molts prejudicis i els permet compartir-ho amb tota la família”.