Conegudes (també) a casa

El programa itinerant de les cineastes catalanes

Format per una selecció de pel·lícules dirigides per cineastes catalanes, les quals seran presents en les projeccions per establir un diàleg amb el públic assistent.

El programa, de setembre a desembre de 2017, compta amb el suport de la Fundació SGAE i la Diputació de Barcelona, i la col·laboració en la difusió de l’Acadèmia de Cinema Català.

 FICCIÓ | LLARGMETRATGES

Júlia Ist, Elena Martín Gimeno, 2017

La Júlia és una estudiant d’arquitectura que durant el tercer curs de la seva carrera decideix marxar a Berlín d’Erasmus. És així com, sense plantejar-s’ho, portada per la inèrcia d’aquesta etapa, marxa per primera vegada de casa. Plena d’expectatives i manca d’experiències, la Júlia es trobarà perduda en mig d’un Berlín gris i fred, vivint un Erasmus que sembla estar lluny de l’aventura que en un inici es plantejava.

La llum d’Elna, Sílvia Quer, 2017

1942. Quan les autoritats de Vichy decideixen tancar la Maternitat d’Elna, que acull embarassades dels camps de concentració del sud de França, la seva jove directora, Elisabeth Eidenbenz, i la seva col·laboradora Victòria, exiliada catalana a qui va rescatar del camp d’Argelers, estaran disposades a sacrificar qualsevol cosa per salvar-la, excepte els seus ideals.

Santa Margarida de Montbui | 28 de novembre a les 20:30 h

Cinemes Mont-Àgora Passeig Catalunya s/n 08710 Santa Margarida de Montbui

Vacarisses | 10 d’octubre (hora pendent de confirmar)

Casal de la Gent Gran C/ Salvador Badia, 1 bis 08233 Vacarisses

Vilanova del camí | 15 d’octubre a les 19 h

Can Papasseit C/ Verge de Núria, 1 Vilanova del camí

Llorenç del Penedès | 27 d’octubre a les 20h

La Cumprativa

Santa Coloma de Gramanet | 27 d’octubre a les 20h

Biblioteca Singuerlín – Salvador Cabré Pl. Sagrada Família S/N, 08924 Sta. Coloma de Gramanet

Brava, Roser Aguilar i Campdepadrós, 2017

La vida de la Janine sembla anar molt bé fins que pateix un assalt al metro i tot s’enfonsa. Tractant de fugir del seu turment interior, escapa al poble on ara viu el seu pare, oculta a tots les seves ferides i intenta relaxar-se. Però allà, lluny de trobar la pau, coneixerà el seu costat més fosc

 

Estiu 1993, Carla Simón, 2017

Catalunya, estiu 1993. La Frida, una nena de sis anys, s’enfronta al primer estiu amb la seva nova família adoptiva. Un precoç “comming- of-age”. Drama sobre una nena que aprèn a encaixar en un món rural mentre supera la mort de la seva mare.

Sant Feliu de Llobregat | 24 de novembre a les 19:30 h

CineBaix

Sabadell | 22 de novembre a les 19 h

Cinema Imperial Plaça de l’Imperial, 9 08202 Sabadell

Sant Quirze del Vallès | 28 de setembre a les 19:30 h

Biblioteca de Sant Quirze del Vallès  Carrer Eduard Toldrà, s/n, 08192 Sant Quirze del Vallès

María (y los demás), Nelly Reguera, 2016

Des que va morir la seva mare quan ella tenia 15 anys, la Maria té cura del seu pare i dels seus germans. Responsable i controladora, sempre ha estat el pilar de la família, i se sent orgullosa. Per això, quan el seu pare s’enamora sobtadament de la seva infermera i anuncia el seu imminent compromís, Maria sent que la seva vida s’enfonsa. Amb 35 anys s’ha atrevir a canviar el seu destí.

La propera pell, Isaki Lacuesta i Isa Campo, 2016

Un adolescent desaparegut torna a casa després de vuit anys quan tothom el donava per mort i es reincorpora a la vida familiar marcada pel misteri de la seva desaparició. Poc a poc sorgirà el dubte de si realment es tracta del nen desaparegut o d’un impostor.

 

Castelldefels | 28 de novembre a les 20:30 h

Cinemes Metropol Rambla de Marisol 23, 08860 Castelldefels

Dades pendents de confirmar

DOCUMENTALS | LLARGMETRATGES

Belén, Adriana Vila Guevara, 2016

Tot va començar com un treball de camp etnogràfic a Tapipa, Barlovento, com a part d’una tesi antropològica sobre la tasca de les dones en la construcció de la memòria i representació afroveneçolana, i allà és on va conèixer i va viure durant quatre mesos amb Belén María Palacios, ‘La reina del quitiplá’. Però Belén va morir el 2009, en l’inici del projecte documental, i Adriana Vila va haver de donar un gir al seu treball…

Arreta, Maria Zafra Cortés i Raquel Marques, 2016.

Després de viure un càncer de mama, l’Ainhoa pren la decisió de reconstruir el seu cos amb un tatuatge. Un procés amb el qual cerca apoderar-se en el seu cos trans. Arreta és un documental centrat en els cossos i en els canvis que travessen, en la malaltia i la mort com a part de la vida.

Free (Hadijatou contra l’Estat), Lala Gomà i Rosa Cornet, 2016

El documental ens explica el cas de la Hadijatou Mani, la primera dona que ha denunciat l’Estat de Níger per la seva condició d’esclava, i ha guanyat el cas. Un judici sense precedents que marca un abans i un després en la lluita contra l’esclavitud. A través del seu cas i el d’altres dones, coneixerem de primera mà com és l’esclavitud al segle XXI.

Game Over, Alba Sotorra, 2015

El documental ens presenta Djalal, un jove català fascinat per la guerra que passa dels videojocs i les filmacions domèstiques a enrolar-se a l’exèrcit i participar a la guerra d’Afganistan. A la seu retorn, desencantat, s’enfronta a una crisi personal i a la manca de perspectives vitals.

Igualada | 28 de setembre a les 20 h

Cineclub Igualada – Ateneu Cinema C/ Sant Pau, 9 80700 Igualada

Santa Coloma de Gramanet | 14 de novembre a les 18 h

Biblioteca Singuerlín – Salvador Cabré Pl. Sagrada Família S/N, 08924 Sta. Coloma de Gramanet

Sabadell | 29 de novembre a les 19 h

Cinema Imperial Plaça de l’Imperial, 9 08202 Sabadell

Ainda Maruxa, Maria Romero, 2015

Maruxa i Manolo viuen a un petit poblet de Lugo. Són els seus dos últims habitants. La Maruxa, amb la seva amiga Lucía (nascuda al poblet, va emigrar de jove i els visita durant els estius), parla sobre la vida, l’amor, la migració, el retorn, la soledat i la mort.

CURTMETRATGES | Programa 1

Cabeza de orquídea, Violeta Blasco, Germán Andrés, Angélica Sánchez, Claudia Zegarra, 2015

Angélica té un problema amb la seva sexualitat, un bloqueig psicològic i físic. A través d’un vídeo diari, compartit amb altres dues dones, indagarà en els seus records per entendre què passa amb el seu cos. La necessitat d’Angélica de posar nom, color i forma a la seva sexualitat empeny aquest grup heterogeni a plasmar amb molta sensibilitat els paisatges mentals del vaginisme i altres derives sexuals.

Atma, Carla Subirana, 2016 (10’)

Atma és una guerrera que després de perdre una gran batalla, apareix gairebé morta en un bosc. Oblidada pel seu exèrcit decideix abandonar l’armadura, que ha protegit el seu cos, i inicia el camí que la portarà a la rendició final, a la victòria.

Self-exhibitions, Florencia Aliberti, 2016 (14’)

 

Curtmetratge documental d’apropiació que recupera vídeos casolans de Youtube per parlar sobre experiències d’exhibició de la intimitat a internet. Vivències privades i particulars però que, travessades per la pantalla, donen lloc a dinàmiques de repeticions, imitacions i rèpliques en les formes d ‘(auto) representació, generant, d’aquestes experiències individuals, còpies i còpies del mateix.

Tiger, Aina Clotet, 2016 (15’)

En una parella hi ha moments meravellosos, tendres i desesperants. Perdre a la teva mascota quan esperes al teu primer fill, pot desencadenar-tots alhora.

Sant Quirze del Vallès | 26 d’octubre a les 19:30 h

Biblioteca de Sant Quirze del Vallès

CURTMETRATGES | Programa 2

Área de descanso, Pilar Borrajo, Alejandra Cabello, Maria Bea, Andrés Mechovski, 2016 (21’)

El tedi s’apodera dels camioners estacionats en àrees de descans. En ocasions, parlaran amb les seves dones pel mans lliures.

El adiós, Clara Roquet, 2015 (14’)

Una criada Boliviana intenta honrar els últims desitjos de la difunta senyora de la casa.

Animalització, Zoraida Roselló, 2016 (15’)

De la mà d’una esplèndida i original banda sonora i d’un muntatge d’imatges/testimoni, Zoraida Roselló articula un relat visual construït com a espai de reflexió, una reflexió que promou nous escenaris mentals sobre el passat i la memòria. Exercici de producció de sentit, confrontació, reformulació i paral·lelisme entre iconografies tan diverses com la d’un ramat de bens i la visita del dictador Franco a Tortosa. Introspecció reflexiva, que fa jugar clarament el temps a favor seu, sobre les interaccions entre el poder i la (in)submissió, entre el silenci dels bens i la revolta impossible.

Aniversari, Judith Colell, 2016 (5’)

Història d’una nena que sempre ha desitjat ser nen.